ضرورت مشارکت زنان در برنامههای غربالگری جهت پیشگیری از سرطان سینه
با شناخت عوامل هشدار سرطان سینه به موقع میتوان ضایعات پیش سرطانی را پیش از تبدیل شدن به سرطان زودتر تشخیص داد که بر این مبنا زنان باید به مشارکت در برنامههای غربالگری و تشخیص زودهنگام سرطان سینه ترغیب شوند.
سالانه هزاران مورد ابتلا به سرطان در ایران و میلیونها مورد در جهان رخ میدهد. در صورتی که تشخیص به موقع و بهنگام تومور در مراحل اولیه و محدود بودن باشد در نتیجه درمان آن آسان تر و امکان کنترل و بهبود کامل آن بسیار زیاد خواهد بود.
یکی از عوامل نگران کننده در سلامت زنان سرطان سینه است که شایع ترین سرطان در زنان بوده و در بسیاری از کشورها مرگ و میر ناشی از سرطان در زنان محسوب می شود که در کشور ما درصد سرطان های بانوان از جمله سرطان سینه در حال افزایش است و استان قزوین هم از این قاعده مستثنی نیست.
در حالی که باید گفت مرگ یک زن در اثر سرطان، عواقب بسیار زیاد برای خانواده و جامعه به همراه دارد.
سرطان برخلاف تصور موجود، بیماری قابل پیشگیری و بیش از 40 درصد سرطان ها را قابل پیشگیری هستندو با شناخت عوامل هشدار سرطان سینه به موقع می توان ضایعات پیش سرطانی را پیش از تبدیل شدن به سرطان زودتر تشخیص داد که بر این مبنا زنان باید به مشارکت در برنامه های غربالگری و تشخیص زودهنگام سرطان سینه ترغیب شوند و به خانه های بهداشت روستاها و مراکز و پایگاه های بهداشتی شهرها مراجعه کنند.
خدمات معاینات سینه زنان 30 تا 69 سال در طول سال به صورت رایگان در خانه ها، مراکز و پایگاه های بهداشتی توسط ماماها انجام می شود و خودآزمایی لازم هم آموزش داده می شود.
بهترین راه کاهش خطر سرطان ضمن رعایت شیوه زندگی سالم، انجام مراقبتهای معمولی مانند معاینات دوره ای و انجام ماموگرافی در صورت نیاز مخصوصا افراد پرخطر می باشد.و. عوامل خطرساز غیرقابل اصلاح در سرطان سینه را می توان افزایش سن، سابقه خانوادگی، سن قاعدگی کمتر از 11 سال، سن یائسگی بالای 54 سال، زمینه نژادی و قومی و وضعیت اقتصادی و اجتماعی بالا ذکر کرد.
از عوامل خطرساز قابل اصلاح در سرطان سینه می توان به شاخص توده بدنی بالای 30، چاقی، سن بارداری درزمان اولین تولد فرزند، مواجهه با اشعه، قرص های ضد بارداری، مصرف بالای چربی های اشباع شده و هورمون درمانی بعد از یائسگی اشاره کرد.
علائم هشداردهنده سرطان سینه در زنان وجود توده در پستان یا زیربغل، تغییر در شکل سینه، عدم قرینگی قوام یا سفتی پستان، تغییرات پوستی پستان شامل پوست پرتقالی شدن، قرمزی، زخم شدن پوست، پوسته پوسته شدن و اگزمای پستان از جمله علائم هشدار دهنده هستند که زنان باید در صورت داشتن ترشحات از یک پستان و یک مجرا، ترشح خود به خودی و ادامه دار و خونی بودن پستان را جدی بگیرند که معاینه بالینی توسط ماما و پزشک، روشهای ماموگرافی، سونوگرافی و ام آر آی از شیوه های تشخیص سرطان سینه محسوب می شوند.
نیمی از افرادی که امروز با تشخیص سرطان تحت درمان قرار می گیرند تا پنج سال زنده خواهند ماند و بیش از 40 درصد 10 سال و بیشتر طول عمر خواهند داشت که البته اینکه سرطان در چه مرحله ای شناسایی شود بسیار مهم است و بانوان در صورت داشتن علائم سریعا باید نزد پزشک مراجعه کنند تا هر چه سریعتر درمان شوند.
از 9 مهر تا 9 آبان ماه پویش ملی پیشگیری از سرطان پستان نامگذاری شده است که می طلبد بانوان بیشتر مراقب سلامت خود باشند و برای پیشگیری از ابتلا به سرطان سینه توصیه ها و تذکرات کارشناسان و متخصصان را جدی بگیرند.
نظر دهید