• 1399/07/09 - 10:01
  • تعداد بازدید خبر : 61
  • زمان مطالعه: 3 دقیقه

هرخانه یک پایگاه سلامت اقدامی موثر دراستای کاهش گسترش بیماری کرونا

سلامت حق و مسولیتی همگانی است . ارتقای عادلانه آن نیازمند توانمند سازی مردم و جامعه برای مشارکت در مراقبت از سلامت خود ، خانواده و جامعه است .

تمامی دولت ها، موظف هستند که با توسعه سیاست های حامی سلامت، عدالت و تو سعه پایدار کشور، امکان زندگی در محیط سالم و انتخاب آزاد، عادلانه و ارزان گزینه های سلامت را برای همه شهروندان فراهم کنند. در واقع، سلامت محصول مشترک دولت ها، ملت ها و بازار است. مردم با انتخاب گزینه های سالم، سلامت را به عنوان یک ثروت حفظ کرده و ارتقا می دهند. شایان ذکر است که این انتخاب نیازمند برخورداری از سواد سلامت و تمرین مهارت های خودمراقبتی برای داشتن سبک زندگی سالم و مدیریت ناخوشی های جزیی، بیماری های مزمن و حاد است.

 همچنین با توجه به سیاست های کلی سلامت ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری و نظر به فشار مالی روزافزون و بی سابقه بر بخش سلامت به دلیل افزایش میانگین سنی جمعیت و تغییر بار بیماری ها و تاثیر عوامل اجتماعی بر سلامت و سبک زندگی مردم؛ لازم است که: مردم به عنوان منابع اصلی)خالقان سلامت(، کنترل بیشتری بر سلامت خود داشته باشند .

ایده هر خانه یک پایگاه سلامت، مبتنی برای موارد پیشگفت، به دنبال گسترش مشارکت آگاهانه مردم در عرصه تامین، حفظ و ارتقای سلامت در تمامی خانه های کشور است. در این برنامه، در هر خانواده یک نفر به عنوان «سفیر سلامت خانواده» آموزش دیده و برای مراقبت از سلامت خود، خانواده و جامعه توانمند می شود. آموزش و توانمندسازی سفیران سلامت خانواده، توسط تیم سلامت در واحدهای ارایه خدمات سلامت صورت می گیرد .

شواهد متقن، نشان از آن دارند که با توانمند سازی مردم، می توان صرفه جویی قابل توجهی را در هزینه ها شاهد بود. این صرفه جویی ها، ناشی از هزینه مراقبت های سطوح پایه و تخصصی و همچنین پذیرش برنامه ریزی شده و بدون برنامه بیماران و پذیرش های سرپایی است.

شایان ذکر است که در سال ۱۳۶۱ وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با انگیزه حل مشکلات بهداشتی حاشیه نشینان شهری و روستایی، اقدام به طراحی و اجرای برنامه داوطلبان سلامت تحت عنوان " رابطان بهداشت " درجنوب تهران و حاشیه شهرهای بزرگ کشور )تبریز، شیراز و اصفهان( نمود . درواقع این برنامه در مناطقی شکل گرفت که شبکه بهداشت و درمان به دلیل گسترش بی رویه جمعیت شهری کمترین پوشش مراقبت های بهداشتی را برای گروه های آسیب پذیر جامعه شهری داشت.

داوطلبان سلامت در واقع افرادی هستند که همچون حلقه محکمی ارتباط ارائه دهندگان خدمات بهداشتی را با سطوح محیطی جامعه برقرار می کنند و با شرکت درکلاس های هفتگی و یا ماهانه در مراکز بهداشتی درمانی آموخته های خود را به خانوارهای همسایه و افراد تحت پوشش خود منتقل می نمایند و برای حفظ سلامتی خود و خانوارهای تحت پوشش تلاش می کنند. برنامه داوطلبان سلامت به تغییر نگرش و عملکرد مردم نسبت به توانایی بالقوه خود درجهت تغییر و بهبود شرایط زندگی کمک کرده است و اعتماد به نفس و اتکا به خود را در زنان و مردان رابط و خانوارهای تحت پوشش افزایش داده است. ارزشیابی و بررسی برنامه درطی سالهای ۷۴- ۸۱  نشان داده که حضور داوطلبان سلامت به میزان ۲۵-۲۰درصد سبب بهبود شاخص های بهداشتی شده است . داوطلب سلامت زمینه های لازم را برای مشارکت فعالانه تر افراد در توسعه اقتصادی ، اجتماعی کشور فراهم نموده است و در برخی از گروه های رابطان بهداشت حیطه فعالیت آنها متناسب با نیازهای جامعه توسعه یافته و درامور اجتماعی و خانوادگی به کمک مردم شتافته اند.

برنامه ملی «هر خانه یک پایگاه سلامت» از شهریور ماه ۱۳۹۹ در سطح کشور آغاز شد که در طی آن از بین داوطلبان سفیر سلامت و رابط سلامت انتخاب خواهد گردید. انتظار می رود تا پایان امسال حداقل ۷۰% خانوارها دارای سفیر سلامت آموزش دیده در خصوص موضوعات مختلف بهداشتی بوده و به میزان ۲۰% از سفیران سلامت، رابط سلامت انتخاب و آموزش داده شوند که این مهم جز با همکاری و حمایت آحاد جامعه بخصوص ارگانها و سازمانهای سیاستگزار و مجری هر منطقه و نیز مشارکت داوطلبانه مادران خانواده که رکن اصلی دریافت و اجرای نکات بهداشتی جهت همسر و فرزندان خود می باشند امکان پذیر نمی باشد.

                                                                                 شبکه بهداشت و درمان شهرستان بندرانزلی

                                                                                                     واحد آموزش بهداشت

  • گروه خبری : اخبار شبکه بهداشت و درمان انزلی
  • کد خبر : 63837
کلمات کلیدی

تعداد نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

آخرین بروز رسانی : 1399/07/09 10:01