4 تا 10 خرداد هفته اطلاع رسانی تیروئید
فدراسیون جهانی تیروئید با هدف افزایش سطح آگاهی مردم از بیماری های تیروئید ٬ عوارض و راه های پیشگیری و درمان آن 25 ٬ ماه می را به عنوان روز جهانی تیروئید و از تاریخ 25 تا 31 ماه می به عنوان هفته اطلاع رسانی تیروئید نامگذاری کرده است. در ایران این هفته مصادف با 4 لغایت 10 خردادماه می باشد.
تیرویید بزرگترین غده درون ریز بدن است و عملکرد آن بر بسیاری از غدد دیگر موثر است. هر گونه اختلال در عملکرد غده تیروئید و یا اختلال در ترشح هورمون های تیروئیدی در کارکرد بدن اختلال ایجاد خواهد کرد.
مهم ترین بیماری های تیرویید شامل کم کاری و پرکاری، گره ها ، التهاب (تیروییدیت) و سرطان تیرویید برشمرد و اشاره کرد که تنها 5 درصد از گره های تیروییدی بدخیم هستند.
اختلالات تیروییدی در تمام سنین و دز هر دو جنس را در همه جهان شایع دانست و گفت این اختلال در زنان 10 برابر شایع تر از مردان است و البته همه بیماری های تیروییدی قابل درمان هستند.
عوامل زیادی در بروز اختلالات تیروئیدی نقش دارند به عنوان مثال کمبود ید در غذای مصرفی روزانه، ابتلا به دیابت و مصرف مستمر بعضی از داروها مثل آمیودارون (داروی قلبی) و لیتیوم (داروی ضد افسردگی) احتمال بروز اختلالات تیروییدی را افزایش می دهد. همچنین بیماری های التهابی باکتریایی و ویروسی و بیماری های خودایمنی ، سابقه فامیلی ابتلا به بیماری های تیروئید و مصرف دخانیات در بروز این دسته از بیماری ها تاثیر دارند.
بیماری کم کاری تیرویید نوزادان در کشور شایع است و تنها روش تشخیص زودرس آن، انجام غربالگری نوزادان در روز های 5-3 تولد است که با استفاده از چند قطره از خون نوزاد انجام می شود.
تشخیص زودهنگام و درمان به موقع این بیماری می تواند از عوارض جبران ناپذیر بیماری کم کاری تیروئید نوزادان نظیر کاهش شنوایی، کوتاه قدی، افت تحصیلی و عقب ماندگی ذهنی جلوگیری نماید.
درمان نوزادان مبتلا به کم کاری تیروئید به سادگی با استفاده از مصرف منظم دارو به راحتی امکانپذیر است ؛والدین حتماً در روزهای 3 تا 5 بعد از تولد با مراجعه به نزدیکترین مرکز غربالگری از سلامت نوزاد دلبند خود اطمینان حاصل نمایند.
نظر دهید