• 1399/08/03 - 09:34
  • تعداد بازدید خبر : 878
  • زمان مطالعه: 7 دقیقه
کمپین اطلاع رسانی پوکی استخوان (۲۹ مهر ماه لغایت ۶ آبان ماه)

مهار پوکی استخوان با تشخیص به موقع

از هر سه زن بالای ۵۰ سال یک نفر و از هر پنج مرد بالای ۵۰ سال یک نفر شکستگی ناشی از پوکی استخوان را تجربه می کنند.

به گزارش روابط عمومی شبکه بهداشت و درمان بندرانزلی و به نقل از خبرگزاری برنا ؛ با توجه به اهمیت بیماری پوکی استخوان به عنوان یکی از شایعترین بیماریهای عرصه غیرواگیر، ۲۰ اکتبر روز جهانی پوکی استخوان نام گذاری شده است. به منظور اطلاع رسانی در زمینه پیشگیری و کاهش عوارض ناشی از پوکی استخوان، کمپین اطلاع رسانی پوکی استخوان با شعار مهار پوکی استخوان با تشخیص به موقع از ۲۹ مهر ماه لغایت ۶ آبان ماه سال جاری برگزار خواهد شد.

با توجه به اهمیت بیماری پوکی استخوان به عنوان یکی از شایعترین بیماریهای عرصه غیرواگیر، ۲۰ اکتبر روز جهانی پوکی استخوان نام گذاری شده است. به منظور اطلاع رسانی در زمینه پیشگیری و کاهش عوارض ناشی از پوکی استخوان، کمپین اطلاع رسانی پوکی استخوان با شعار مهار پوکی استخوان با تشخیص به موقع از ۲۹ مهر ماه لغایت ۶ آبان ماه سال جاری برگزار خواهد شد.

پوکی استخوان:

قدرت استخوان های بدن ما را دو عامل اصلی تراکم استخوان و کیفیت استخوان تعیین می کند. پوکی استخوان یک بیماری عمومی استخوان است که بیماری خاموش هم نامیده میشود این بیماری با کاهش توده استخوانی، تخریب زیرساخت بافت استخوانی و متعاقباً افزایش شکنندگی و مستعد شدن به شکستگی همراه است. تشخیص  پوکی استخوان با استفاده از سنجش تراکم استخوانی صورت می گیرد.

بیشتر بخوانید:

از هر سه زن بالای ۵۰ سال یک نفر و از هر پنج مرد بالای ۵۰ سال یک نفر شکستگی ناشی از پوکی استخوان را تجربه می کنند.

خطر ابتلا به پوکی استخوان با بالا رفتن سن افزایش می یابد. در زنان بالای ۴۵ سال، تعداد روزهای بستری شدن بدلیل پوکی استخوان و شکستگی های ناشی از آن بیش از مجموع روزهایی است که بدلیل عوارض دیابت، حملات قلبی و سرطان پستان اتفاق می افتد. از هر سه زن بالای ۵۰ سال یک نفر و از هر پنج مرد بالای ۵۰ سال یک نفر شکستگی ناشی از پوکی استخوان را تجربه می کنند. تخمین زده می‌شود که در جهان در هر ۳ ثانیه یک شکستگی (معادل حدود ۲۵۰۰۰ شکستگی در روز و حدود ۹ میلیون شکستگی در سال) اتفاق می‌افتد. شکستگی های ناشی از پوکی استخوان باعث افزایش ۳۰ درصدی مرگ در سال اول بعد از رخداد شکستگی می باشند و افزایش خطر مرگ و میر تا ۵ سال بعد از شکستگی وجود خواهد داشت. همچنین به دنبال شکستگی لگن، ۴۰% افراد هرگز قادر نخواهند بود بدون کمک راه بروند. حدود ۸۰% این افراد نمی توانند فعالیتهای اولیه مانند خرید روزانه را به طور مستقل انجام داده و ۱۰ تا ۲۰ درصد از آنان نیاز به دریافت خدمات نگهداری دائمی خواهند داشت.

با افزایش جمعیت افراد مسن در بسیاری از کشورهای جهان شیوع پوکی استخوان و بروز شکستگی ناشی از آن رو به افزایش است. در ایران نیز با افزایش سن جمعیت این پدیده قابل انتظار است.  هزینه های بالایی که پوکی استخوان به جامعه و افراد تحمیل می کند، باعث ایجاد چالش در سلامت عمومی می شود به خصوص که اکثر بیماران مبتلا به پوکی استخوان تحت درمان قرار نمی گیرند.

شکستگی مهم ترین عارضه پوکی استخوان در سنین بالا است.

شکستگی ناشی از پوکی استخوان عمدتا در مچ دست، لگن و مهره ها و با ضربات ناچیز مانند افتادن از حالت ایستاده رخ می دهد. شکستگی مهره ای می تواند بدون افتادن یا آسیب خاص، حتی طی فعالیت های معمول روزانه مانند خم شدن برای بستن بند کفش هم رخ دهد. شکستگی های مرتبط با پوکی استخوان اغلب منجر به درد، ناتوانی و کاهش کیفیت زندگی می شوند. شکستگی لگن از جدی ترین عواقب پوکی استخوان است که در موارد زیادی منجر به از دست رفتن استقلال فرد و سال های مفید زندگی می شود. انحنای ستون فقرات و یا کوتاه شدن قد بیش از ۳ سانتی متر از علائم هشدار دهنده شکستگی در مهره‌ها می باشد.

عواملی که فرد را برای شکستگی ناشی از پوکی استخوان مستعد می کنند، عبارتند از:

  1. شکستگی قبلی
  2. سن بالا
  3. سابقه فامیلی
  4. یائسگی زودرس (یائسگی پیش از ۴۰ سالگی)
  5. مصرف سیگار و الکل
  6. مصرف طولانی مدت داروهای کورتیکواستروئید
  7. لاغری مفرط

 

  1. بیماریهای گوارشی

تشخیص به موقع پوکی استخوان

تشخیص به موقع پوکی استخوان از اهمیت بسزایی برخوردار است. تشخیص به موقع به ویژه اگر در صورت صلاحدید پزشک با درمان و پیگیری دستورات درمانی همراه باشد می تواند موجب کاهش احتمال شکستگی، کاهش هزینه های اقتصادی خانواده و سیستم بهداشتی، کاهش احتمال وابستگی و از بین رفتن استقلال فرد و همچنین کاهش مرگ و میر در افراد در معرض خطر شود. انجام معاینه بالینی و گرفتن شرح حال و بررسی عوامل خطر ابتلا به پوکی استخوان در تمامی خانم های بالای ۵۰ سال و مردان بالای ۷۰ سال توصیه می شود. پزشک برای ارزیابی  ابتدا عوامل خطر پوکی استخوان را ارزیابی می کند و با استفاده از آنها خطر شکستگی را تخمین می زند. در صورت نیاز ممکن است سنجش تراکم استخوان هم توصیه شود.

اجازه ندهید پوکی استخوان بر شما تاثیر بگذارد. اگر در معرض خطر ابتلا به پوکی استخوان هستید با پزشک خود مشورت کنید.

تغییر شیوه زندگی از بروز پوکی استخوان پیشگیری می کند.

بسیاری از عواملی که منجر به بروز پوکی استخوان می شود قابل اصلاح است. می توان با اصلاح سبک زندگی از بروز پوکی استخوان پیشگیری نمود و یا در صورت ابتلا، عوارض آن از جمله شکستگی را کنترل نمود. تغییرات شیوه زندگی می تواند یکپارچگی و تعادل اسکلتی عضلانی را بهبود بخشد.

پوکی استخوان با رعایت تغذیه صحیح قابل پیشگیری و کنترل می باشد.

بیماری پوکی استخوان با رعایت مواردی در تغذیه روزانه می‌تواند قابل پیشگیری باشد، مصرف فرآورده‌های لبنی، سبزیجات، حبوبات و میوه‌های تازه، استفاده متعادل از مواد غذایی پروتئینی مانند ماهی و تخم‌مرغ و پرهیز از استفاده بی‌رویه نوشابه‌های گازدار و قهوه، نقش مهمی در پیشگیری از پوکی استخوان دارد.

بالغین زیر ۵۰ سال روزانه ۱۰۰۰ میلی گرم کلسیم و بالغین بالای ۵۰ سال ۱۲۰۰ میلی گرم کلسیم نیاز دارند. اگر نمی توان با رعایت رژیم صحیح غذایی به میزان کافی به بدن کلسیم رساند . حتماً از مکمل های کلسیم استفاده شود. ویتامین D برای جذب کلسیم در بدن ضروری است. بدون مقادیر کافی از این ویتامین بدن قادر به جذب کلسیم از مواد غذایی نیست و کلسیم مورد نیاز خود را از استخوانها برداشت خواهد نمود.  بالغین زیر ۵۰ سال روزانه ۸۰۰ – ۴۰۰ واحد ویتامین  Dو بالغین بالای ۵۰ سال روزانه ۱۰۰۰۸۰۰ واحد ویتامین D نیاز دارند. این ویتامین در شیر و لبنیات غنی شده، زرده تخم مرغ، ماهی های آب شور و جگر نیز وجود دارد. قرار دادن دستها، پاها و صورت در معرض نور مستقیم آفتاب به مدت ۱۰ تا ۲۰ دقیقه، حداقل ۲ بار در هفته (بهترین زمان از ساعت ۱۰ صبح تا ۳ بعد از ظهر می باشد) از دیگر منابع تامین ویتامین D مورد نیاز بدن میباشد. در صورت تجویز پزشک مصرف مکمل های کلسیم و ویتامین دی می تواند به بهبود وضعیت استخوان ها کمک کند.

تغذیه صحیح قبل از شروع کاهش تراکم استخوان یعنی قبل از دهه سوم زندگی، نقش مؤثرتری در پیشگیری از پوکی استخوان دارد.

انجام مداوم ورزش به حفظ قدرت استخوانی و جلوگیری از شکستگی های آینده می انجامد.

ورزش های تحمل کننده وزن مانند پیاده روی ، ورزشهای تعادلی و ورزش های تقویت کننده عضلات ستون فقرات سه بار در هفته و هربار به مدت ۳۰ تا ۴۰ دقیقه از بهترین ورزش ها برای مبتلایان به پوکی استخوان به شمار می رود. پیاده روی به خصوص در سطوح غیر شیب دار، ساده ترین و مفید ترین ورزش در مبتلایان به پوکی استخوان است . انجام ورزشهای تقویت کننده عضلات ستون فقرات طی۶ ماه می تواند سبب افزایش تعادل مبتلایان و نهایتاً کاهش خطر سقوط ( زمین خوردن ) در آنها شده و سبب بهبود کیفیت زندگی در زمینه های جسمی و روانی از جمله ارتقاء سلامت کلی و عملکرد جسمانی، افزایش نشاط ، کاهش درد بدنی و محدودیتهای فیزیکی می شود.

برای کاهش خطر ابتلا به پوکی استخوان و از بین بردن خطرات بالقوه مواجهه با شکستگی لازم است از مصرف سیگار و الکل اجتناب نمود.

سبک زندگی "استخوان سالم"  نه فقط در افراد مبتلا به کاهش توده استخوانی و  بیماران مبتلا به پوکی استخوان بلکه برای همه، مهم است.

با توجه به اهمیت بیماری پوکی استخوان به عنوان یکی از شایعترین بیماریهای عرصه غیرواگیر، ۲۰ اکتبر روز جهانی پوکی استخوان نام گذاری شده است. به منظور اطلاع رسانی در زمینه پیشگیری و کاهش عوارض ناشی از پوکی استخوان، کمپین اطلاع رسانی پوکی استخوان با شعار مهار پوکی استخوان با تشخیص به موقع از ۲۹ مهر ماه لغایت ۶ آبان ماه سال جاری برگزار خواهد شد.

  • گروه خبری : اخبار شبکه بهداشت و درمان انزلی
  • کد خبر : 64557
کلمات کلیدی

تعداد نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

آخرین بروز رسانی : 1399/08/03 09:34