• 1400/03/04 - 08:52
  • تعداد بازدید خبر : 122
  • زمان مطالعه: 3 دقیقه

چرا باید فقط از نمک یددار تصفیه شده استفاده کرد؟

استفاده از نمک یددار تصفیه شده تنها راه رساندن ید به بدن برای انجام اعمال حیاتی وابسته به این ریز مغذی می باشد.

به گزارش روابط عمومی شبکه بهداشت ودرمان بندرانزلی؛ به نقل ازگروه بهبود تغذیه: وقتی ید به اندازه کافی به بدن نرسد، غده تیروئید نمی تواند به اندازه کافی هورمون بسازد این کمبود پیامدهای بهداشتی مهمی دارد که مهمترین آن ها اثر مخرب بر توانایی های ذهنی و جسمی افراد جامعه و بخصوص کودکان و نوجوانان است. شایع ترین علامتی که میان مردم به عنوان کمبود ید شهرت دارد، بزرگ شدن تدریجی غده تیرویید و بروز بیماری‌ غم‌باد یا گواتر است.
کمبود ید ساده ترین مشکل تغذیه ای جوامع می باشد که می توان با تامین ید مورد نیاز روزانه افراد آن را کنترل نمود. میزان ید موجود در منابع غذایی گیاهی و حیوانی برای تامین ید مورد نیاز بدن کافی نیست و عمدتا از طریق مصرف نمک یددار تامین می شود. از سال 1990 میلادی به بعد تلاش های قابل توجه ای برای بهبود دریافت ید جوامع از طریق ید دار کردن همگانی نمک در اکثر کشور های دنیا صورت گرفته است به طوری که در حال حاضر حدود دو سوم جمعیت جهان تحت پوشش تغذیه با نمک یددار هستند.
در دهه ی ۴۰ ایران به عنوان یکی از مناطق دچار کمبود ید شناخته  شد. مطالعات انجام شده از  سال 1348 تا سال 1368 نشان داد که گواتر در بسیاری از استان های کشور وجود دارد و  حدود ۲۰ میلیون نفر از مردم کشور ایران در معرض کمبود ید قرار دارند.  با تشکیل کمیته ی کشوری مبارزه با عوارض ناشی از کمبود ید در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در سال ۱۳۶۸ ، تهیه و توزیع نمک یددار در سطح عمومی جامعه، به عنوان استراتژی اصلی مبارزه با این اختلال ها انتخاب گردید. ایران در بین کشورهای مدیترانه ی شرقی، اولین کشوری بود که اقدام به بررسی ملی گواتر و تولید و توزیع نمک یددار در سطح جامعه نموده و به موفقیت های چشمگیری نیز در طی سه دهه ی گذشته در زمینه ی مبارزه با اختلال های ناشی از کمبود ید دست یافته است، به طوری که در سال ۱۳۷۵، با احراز شاخص های عمده، ، به عنوان کشور عاری از اختلال های ناشی از کمبود ید در منطقه شناخته شده است.
اختلالات ناشی از کمبود ید ریشه‌کن نمی‌شود و به محض آنکه به جمعیت در خطر ابتلاء، ید کافی نرسد برگشت خواهد کرد، ادامه این روند موجب افت شاخص های برنامه و برگشت مجدد مشکل کمبود ید در کشور خواهد شد. استفاده از نمک یددار تصفیه شده تنها راه رساندن ید به بدن برای انجام اعمال حیاتی وابسته به این ریز مغذی می باشد.
در آستانه بزرگداشت روز جهانی تیروئید که مصادف با 25 ماه مه هرسال، مطابق 4 خرداد ماه، برگزار می گردد  و با توجه  به اهمیت حفظ شاخص های برنامه کشوری پیشگیری و کنترل اختلالات ناشی از کمبود ید وزارت بهداشت به آحاد جامعه توصیه می شود:
فقط از نمک یددار تصفیه شده و در حد متعارف استفاده نموده چرا که به مقدار کافی ید داشته و فاقد هر گونه ناخالصی است و کاملا بدون ضرر و عوارض جانبی است. هیچ وقت از نمک دریا و سنگ نمک که تبلیغات نادرستی در مورد مصرف آن ها می شود استفاده نکنند زیرا اولا به مقدار کافی حاوی ید نبوده و بعلت داشتن فلزات سنگین و آلودگی با آلاینده های شیمیایی کارخانجات صنعتی که وارد آب دریاها و اقیانوس ها میشوند بسیار مضر بوده و با خطر ایجاد سرطان همراه هستند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر به آدرس سایت دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به آدرس
nut.behdasht.gov.ir  مراجعه نمایید.



 
  • گروه خبری : اخبار شبکه بهداشت و درمان انزلی
  • کد خبر : 72517
کلمات کلیدی

تعداد نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

آخرین بروز رسانی : 1400/03/04 08:52