بوی بد دهان و راههای درمان آن
وی بد دهان (Halitosis ) از جمله مشکلات ناخوشایندی است که در هنگام صحبت کردن یا تنفس بعضی از افراد احساس میشود. از آنجا که این مشکل میتواند منجر به تاثیرات منفی اجتماعی و روانی از جمله سرکوب تعاملات اجتماعی و اعتماد به نفس شود شناسایی علل و درمان آن بسیار مهم است.
کارشناسان سلامت دهان و دندان در مورد این مشکل بیان کردند : به طور طبیعی دهان هرکس بوی خاصی دارد ولی به طور معمول بدبو نیست و به طور کلی در شرایط عادی نفس انسان عاری از بوی بد است.
در بچهها بوی دهان نه تنها خوشبو بلکه مطبوع است ولی بتدریج که سن بالا می رود بوی دهان حالت مطبوع خود را از دست می دهد.( علت بوی معمولی دهان را در درجه اول به واسطه گازهای سولفوردار که محصول فعالیت باکتریهای طبیعی دهان هستند ).
شایان ذکر است ،علت بوی بد دهان را در اغلب موارد ناشی از عوامل فیزیولوژیک می باشند و بوی نامطبوعی که در هنگام صحبت کردن یا تنفس برخی افراد احساس می شود در 85 درصد موارد به علت برخی ضایعات موضعی در دهان و دندانها است
عوامل فیزیولوژیک بوی بد دهان شامل مواردی مانند بوی بد صبحگاهی، خستگی،گرسنگی،بلوغ، حاملگی و تغذیه استو این موارد گذرا و قابل برگشت است. به عنوان مثال بوی دهان صبحگاهی ناشی از کاهش جریان بزاق در طی خواب و درنتیجه رشد زیاد باکتریها است یا گرسنگی طولانی مدت از طریق تجزیه چربی ها و پروتئین ها و دفع متابولیت ها از طریق ریه ها باعث بوی بد دهان می شود.
یکی از علل فیزیولوژیک بوی بد دهان را افزایش سن می باشد که در نتیجه کم شدن جریان بزاق جریان بزاق ایجاد میشود.
یکی دیگر از علل بوی بد دهان عوامل پاتولوژیک است که این عوامل به 2دسته داخل دهانی و خارج دهانی تقسیم می شوند.
علل داخل دهانی ناشی از عواملی مانند التهاب لثهها (ژنژیویت)، گیر ذرات غذایی، پوسیدگیهای دندانی، زخمهای دهان، زبان شیاردار، آبسهها، ترمیمهای دندانی معیوب ،تنفس دهانی،کاهش بزاق، استعمال دخانیات و بهداشت ضعیف دهان میباشد.
افراد با بوی بد ناشی از عوامل داخل دهانی باید به دندانپزشک مراجعه کنند و در هنگام معاینه بهتر است یکی از نزدیکان همراه بیمار باشد تا در مورد وضعیت بوی بد دهان اظهار نظر کند.
یه گفته وی این افراد باید 2 ساعت قبل از مراجعه به دندانپزشک از خوردن، آشامیدن، استعمال دخانیات،مصرف آدامس و کاربرد دهانشویه اجتناب کنند تا بوی بد دهان پوشانده نشود.
علل خارج دهانی بوی بد دهان را شامل بیماریهای تنفسی، اختلالات دستگاه گوارش، نارسایی کبد و سیروز کبدی، دیابت، نارسایی کلیه و بالا رفتن اوره خون و مصرف برخی داروهاهستند که در صورت تشخیص چنین عواملی در ایجاد بوی بد دهان م باید بررسیهای تکمیلی توسط پزشک انجام پذیرد.
توصیههایی برای رفع بوی بد دهان
توصیه می شود افرادی که دچار بوی بد دهان هستند ابتدا برای تشخیص منشا این مشکل به یک دندانپزشک مراجعه کنند. وی توصیه های عمومی نیز برای پیشگیری و کاهش بوی بد دهان دارد که در ادامه میخوانید.
مسواک زدن صحیح ،استفاده از نخ دندان و درصورت نیاز برس های بین دندانی می تواند کمک کننده باشد.سطح پشتی زبان نیز باید با حرکتی از خلف به قدام پاک و تمیز گردد.
سبزیجات تازه و فیبردار مانند هویچ در برنامه غذایی قرار داده شود.
جویدن آدامس بدون قند به ویژه زمانی که دهان خشک است در رفع بوی بد دهان مفید است.
دندانهای مصنوعی باید بعد از هر وعده غذایی تمیز شده و هنگام خواب از دهان خارج و داخل ظرف آب قرار داده شود.
شستو شو و پاک کردن دهان خصوصا پس از خوردن یا نوشیدن مواد پروتئینی مانند لبنیات و گوشت لازم است.
مصرف دهانشویه ها خصوصا دهانشویههای آنتی میکروبیال مکمل روش های تمیز کردن مکانیکی دهان می باشد.
در صورت خشکی دهان مصرف آب فراوان و یا استفاده از جانشین های بزاق با تجویز پزشک کمک کننده می باشد.
مسواک زدن قبل از خواب در کاهش بوی دهان صبحگاهی تاثیر زیادی دارد. بوی بد دهان صبحگاهی با منشا دهانی با مسواک زدن یا خوردن غذا از بین می رود زیرا در حین غذا خوردن جریان بزاق افزوده می گردد.
نظر دهید