چرا حبوبات باعث ایجاد گاز معده میشوند؟
برخی از افراد بعد از مصرف حبوبات دچار نفخ می شوند که برای کاهش میزان نفخ حبوبات بهر است چند ساعت قبل از پخت آنها را خیس کنید و چند بار آب آنها را عوض کنید.
حبوبات به دلیل نوع خاصی از کربوهیدراتهایی که دارند، میتوانند باعث ایجاد گاز معده شوند.
این امر به دلیل وجود الیگوساکاریدها هستند؛ الیگوساکارید ها فیبرهای غیرقابلهضم و قابلتخمیری که در برخی افراد میتوانند منجر به تولید گاز بیشازحد شوند.
بدن انسان بهراحتی نمیتواند الیگوساکاریدها را هضم کند. بنابراین، این کربوهیدراتهای هضمنشده به روده بزرگ میرسند، جایی که باکتریها به تجزیه آنها کمک میکنند. این فرآیند منجر به تولید گاز بهعنوان یک محصول جانبی میشود. برخی از الیگوساکاریدهای موجود در حبوبات نسبت به سایر کربوهیدراتها گاز بیشتری تولید میکنند. برای مثال، حبوبات سرشار از الیگوساکاریدهای خانواده رافینوز و استاکیوز هستند.
بدن انسان بهطور طبیعی آنزیمی به نام آلفا-گالاکتوزیداز ندارد، که مسئول تجزیه این کربوهیدراتهاست. در نتیجه، این کربوهیدراتها به روده بزرگ میرسند و توسط باکتریهای کولونی تخمیر میشوند.
این فرآیند منجر به تولید گازهایی مانند هیدروژن، متان و دیاکسید کربن میشود، که باعث نفخ میگردد. تولید بیشازحد گاز میتواند منجر به علائم زیر شود: نفخ صداهای شکمی ناراحتی شکمی گرفتگی عضلات اسهال حالت تهوع اگر فردی معتقد است که این علائم به دلیل مصرف حبوبات است، توصیه میشود یک دفترچه غذایی داشته باشد تا بتواند ثبت کند چه زمانی و چه غذایی مصرف کرده است و چه زمانی دچار نفخ میشود.
ترجمه: همکاران گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی قم


نظر دهید