چند کیلو اضافه وزن دارم؟
در این روزها که داشتن اندام زیبا و مناسب یکی از آرزوهای همهی جوانان و حتی میانسالان شده است، اضافه وزن و چاقی در افراد نه تنها باعث بروز برخی مشکلات جسمی و بیماریها میشود، حتی منشا بسیاری از بیماریهای روحی نیز به شمار میرود.
در این روزها که داشتن اندام زیبا و مناسب یکی از آرزوهای همهی جوانان و حتی میانسالان شده است، اضافه وزن و چاقی در افراد نه تنها باعث بروز برخی مشکلات جسمی و بیماریها میشود، حتی منشا بسیاری از بیماریهای روحی نیز به شمار میرود. به همین خاطر طرح این سوال که “چند کیلو اضافه وزن دارم؟” به یکی از رایجترین سوالات تبدیل شده است، که ما سعی کردیم در این مطلب علل چاقی، روشهای سنجش چاقی، عوارض و بیماریهای چاقی را مورد بررسی قرار دهیم.
چاقی، از مهمترین مشکلات بهداشتی بسیاری از کشورهای جهان به شمار میرود. زندگی شهرنشینی و میل به غذاهای سریع و آماده ( فست فودها ) ، تعادل بین انرژی دریافتی و انرژی مصرفی را برهم زده است و اینها خود عامل مهمی در چاقی و اضافه وزن شدهاند.
عواملی که ممکن است بر وزن تاثیر بگذارند عبارتند از ژنتیک، پرخوری، عدم فعالیت فیزیکی.
روشهای سنجش چاقی: چند کیلو اضافه وزن دارم؟
شاخص تودهی بدنی BMI
امروزه بهترین و دقیقترین روش سنجش چاقی،شاخص توده بدنی یا همان BMI است.
BMI چگونه محاسبه میشود؟
وزن فرد بر حسب کیلوگرم تقسیم بر مجذور قد بر حسب متر میشود. اندازهگیری BMI برای افراد بالای ۱۸سال مفید میباشد.
براساس تعریف سازمان بهداشت جهانی، فرد بالغی که BMI او مابین ۲۵ تا ۲۹.۹ باشد دارای اضافه وزن بوده و فردی که BMI برابر یا بیشتر از ۳۰ داشته باشد به عنوان یک فرد چاق در نظر گرفته میشود. در این تعریف BMI کمتر از ۱۸.۵ به عنوان کمبود وزن و BMI مابین ۱۸.۵ تا ۲۴.۹ به عنوان یک وزن متناسب و سالم در نظر گرفته میشود.
عوارض چاقی و بیماریهای مرتبط با آن
= فشارخون
= دیابت
= بیماریهای عروق کرونر قلب
= مشکلات روحی و روانی
روشهای پیشگیری و راههای کم کردن وزن
بهتراست از همان دوران کودکی الگوهای مناسب غذایی ایجاد شود، تا افراد دچار مشکل چاقی و اضافه وزن نشوند. مصرف سبزیجات، لبنیات، نانهای سبوسدار و میوهها و همچنین محدود کردن مصرف فست فودها بهترین راه حل برای جلوگیری از اضافه وزن میباشد.
در کنار تغذیهی سالم نباید از ورزش و تحرک غافل شد، چون ورزش نقش مهمی در سوزاندن کالری مصرفی روزانه دارد. بنابراین کاهش مقداری از انرژی مصرفی و افزایش فعالیتهای جسمانی، مناسبترین روش در کاهش وزن به شمار میآید.
نتیجهگیری
چاقی مسئلهای پیچیده به شمار میرود و علل آن ترکیبی از شیوهی زندگی، محیط و وراثت فرد میباشد شیوع آن نه تنها در کشور ما بلکه در تمام جهان دیده میشود. انتخاب یک رژیم غذایی سالم، همراه با انجام ورزش و پرهیز از پرخوری و بیتحرکی میتواند احتمال ابتلا به بسیاری از بیماریها و خطر مرگ و میر را تا حد زیادی کاهش دهد.
واحد بهبود جامعه تغذیه
نظر دهید