چند نکته راجع به آشپزی با مایکروفر
اجاقهای مایکروویو میتوانند نقش مهمی در زمان صرف غذا داشته باشند، اما هنگام پختن یا گرم کردن مجدد گوشت، مرغ، ماهی باید دقت داشت تا مطمئن شویم که آنها به طور ایمن آماده میشوند.
اجاق مایکروویو یکی از اختراعات بزرگ قرن بیستم است.. اجاقهای مایکروویو میتوانند نقش مهمی در زمان صرف غذا داشته باشند، اما هنگام پختن یا گرم کردن مجدد گوشت، مرغ، ماهی و تخممرغ باید دقت ویژهای داشت تا مطمئن شویم که آنها به طور ایمن آماده میشوند. اجاقهای مایکروویو میتوانند بهطور یکنواخت پخته شوند و «نقاط سردی» باقی بگذارند که باکتریهای مضر در آنجا زنده بمانند. به همین دلیل، استفاده از دماسنج غذا و آزمایش مواد غذایی در چندین مکان برای اطمینان از رسیدن به دمای ایمن توصیه شده برای از بین بردن باکتری ها و سایر عوامل بیماری زا که می توانند باعث بیماری های ناشی از غذا شوند، مهم است.
آیا مایکروویو غذا را با خیال راحت طبخ می کند؟
- در طول پخت و پز در مایکروویو مانند سایر اجاق ها، باکتری ها از بین می روند، بنابراین غذا در اجاق مایکروویو پخته می شود. اما کمتر از یک اجاق معمولی پخته میشود. پخت و پز در مایکروویو می تواند مانند سرخ کردن و کباب کردن ناهموار باشد. به همین دلیل، استفاده از دماسنج غذا و آزمایش مواد غذایی در چندین مکان برای اطمینان از رسیدن به دمای توصیه شده برای از بین بردن باکتری ها و سایر عوامل بیماری زا که می توانند باعث بیماری های ناشی از غذا شوند، مهم است.
- برای پخت و پز یکنواخت، مواد غذایی را به طور مساوی در یک ظرف درب دار بچینید و در صورت نیاز مقداری آب به آن اضافه کنید. در صورت امکان، قطعات بزرگ گوشت را از استخوان جدا کنید. استخوان می تواند از پختن کامل گوشت جلوگیری کند.
- ظرف را با درب یا پلاستیک بپوشانید. بین غذا و قسمت بالای ظرف فاصله کافی بگذارید تا پوشش پلاستیکی به غذا برخورد نکند. درب یا بسته بندی را شل یا هوا دهید تا بخار خارج شود. گرمای مرطوب ایجاد شده به از بین بردن باکتری های مضر کمک می کند و پخت یکنواخت را تضمین می کند. کیسه های آشپزی نیز پخت و پز ایمن و یکنواخت را فراهم می کنند.
- در اواسط زمان مایکروویو، غذاها را هم بزنید، بچرخانید یا وارونه کنید (در صورت امکان) تا زمان پخت یکنواخت شود و نقاط سردی را که باکتری های مضر می توانند زنده بمانند از بین ببرید. حتی اگر اجاق مایکروویو صفحه گردان داشته باشد، باز هم ، هم زدن و چرخاندن غذا از بالا به پایین مفید است.
- دستورالعمل های آشپزی روی برچسب محصول (یا دستورالعمل های دستور پخت) را دنبال کنید. اگر بازه زمانی داده شده است، با کمترین دقیقه توصیه شده شروع کنید. در صورت لزوم زمان پخت را اضافه کنید تا به دمای داخلی ایمن برسید.
- امواج مایکروویو باعث می شوند مولکول های آب، چربی و قند 2.5 میلیون بار در ثانیه ارتعاش کنند و گرما تولید کنند. پس از خاموش شدن اجاق یا خارج شدن غذا از اجاق، مولکولها همچنان به تولید گرما ادامه میدهند. این پخت اضافی پس از توقف مایکروویو، "زمان پخت انتقالی"، "زمان استراحت" یا "زمان ایستادن" نامیده می شود. در این مدت دمای یک غذا می تواند چندین درجه افزایش یابد. به همین دلیل، دستورالعملها توصیه میکنند که پس از خاموش کردن فر یا خارج کردن غذا از اجاق، اجازه دهید غذا برای چند دقیقه استراحت کند.
آیا گذاشتن غذا در مایکروویو فقط تا زمانی که تا حدی پخته نشود بی خطر است؟
- هرگز غذا را به طور جزئی نپزید و آن را برای استفاده بعدی نگهداری نکنید زیرا باکتری های موجود از بین نمی روند. هنگام پخت جزئی غذا در مایکروویو برای اتمام پخت روی گریل یا در اجاق معمولی، مهم است که غذای مایکروویو را فوراً به منبع حرارت دیگر منتقل کنید.
بهترین راه برای آب کردن مواد غذایی منجمد در مایکروفر چیست؟
مواد غذایی را قبل از یخ زدایی از بسته بندی آن خارج کنید. از سینی های فوم و روکش های پلاستیکی استفاده نکنید زیرا در دماهای بالا در برابر حرارت پایدار نیستند. ذوب شدن یا تاب برداشتن در اثر حرارت غذا ممکن است باعث مهاجرت مواد شیمیایی مضر به داخل آن شود.
گوشت، مرغ و ماهی را بلافاصله پس از یخ زدایی در مایکروویو، بپزید زیرا ممکن است برخی از قسمت های غذای منجمد در طول زمان یخ زدایی شروع به پختن کنند. غذای نیمه پخته را نگه ندارید تا بعداً از آن استفاده کنید.
استفاده از چه ظروف و نایلونی در مایکروفر ایمن است؟
فقط از ظروف آشپزی استفاده کنید که مخصوص استفاده در اجاق مایکروویو هستند. ظروف شیشه ای، سرامیکی و تمام پلاستیک هایی که استفاده از آنها ایمن است معمولاً برای استفاده در اجاق مایکروویو برچسب گذاری می شوند.
نعیمه گنجعلی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زابل
منبع:https://www.fsis.usda.gov/food-safety
نظر دهید