از حقایقی در مورد سرطان پستان تا درمان
9 مهر لغایت 9 آبان ماه پویش ملی پیشگیری و تشخیص زودهنگام سرطان پستان
سلامت زنان و به ویژه مادران از مفاهیم زیر بنایی در توسعه جوامع است. زنان حدود نیمی از جمعیت جهان را تشکیل میدهند و نه تنها مسئول سلامت خود هستند بلکه بیشترین مراقبتها را برای بهداشت خانواده انجام میدهند.
به گزارش روابط عمومی شبکه بهداشت ودرمان بندرانرلی ، امروزه یکی از عوامل نگران کننده در سلامتی زنان، سرطان پستان است. سرطان پستان بیماری است که در آن، سلول های بدخیم در بافت پستان ایجاد می شوند. در اکثر کشورهای دنیا سرطان پستان شایع ترین سرطان در زنان است. در ایران نیز این بیماری در صدر سرطان های زنان قرار دارد و بروز آن در حال افزایش است.
شایان ذکر است ، درراستای پویش ملی پیشگیری وتشخیص زود هنگام سرطان پستان شبکه بهداشت ودرمان بندرانزلی مبادرت به انجام این آزمایش از همکاران خانم بالای 40سال که یکسال از آخرین ماموگرافی آنها گذشته وتمایل به انجام این تست در کلینیک غربالگری سرطان دارند می توانند جهت هماهنگی به واحد بیماریهای شبکه بهداشت ودرمان بندرانزلی با کارشناس مربوط زینب جمالی تماس حاصل نمایید.
حقایق کلیدی:
- سرطان سینه باعث مرگ ۶۷۰ هزار نفر در جهان در سال ۲۰۲۲ شد.
- تقریباً نیمی از سرطان های سینه در زنانی اتفاق می افتد که هیچ عامل خطر خاصی به جز جنس و سن ندارند.
- سرطان سینه شایعترین سرطان در زنان در ۱۵۷ کشور از ۱۸۵ کشور در سال ۲۰۲۲ بود.
- سرطان سینه در همه کشورهای جهان رخ میدهد.
- تقریباً ۰.۵ تا ۱ درصد از سرطانهای سینه در مردان رخ میدهد.
نمای کلی:
سرطان سینه بیماری است که در آن سلول های غیرطبیعی سینه خارج از کنترل رشد می کنند و تومور ایجاد می کنند. در صورت عدم کنترل، تومورها میتوانند در سراسر بدن پخش شوند و کشنده شوند.
سلولهای سرطان سینه در داخل مجاری شیر و یا لوبولهای تولید کننده شیر پستان شروع میشوند. اولیهترین شکل (درجا) تهدید کننده زندگی نیست و در مراحل اولیه قابل تشخیص است. سلولهای سرطانی میتوانند به بافت سینه مجاور گسترش یابند (تهاجم). این باعث ایجاد تومورهایی میشود که باعث ایجاد توده یا ضخیم شدن میشوند.
سرطانهای مهاجم میتوانند به غدد لنفاوی مجاور یا سایر اندامها گسترش یابند (متاستاز). متاستاز میتواند تهدید کننده زندگی و کشنده باشد.
درمان بر اساس فرد، نوع سرطان و گسترش آن است. درمان، ترکیبی از جراحی، پرتودرمانی و دارو است.
دامنه مشکل:
در سال ۲۰۲۲.۲ میلیون و ۳۰۰ هزار زن مبتلا به سرطان سینه تشخیص داده شدند و ۶۷۰ هزار نفر در سراسر جهان جان خود را از دست دادند. سرطان سینه در هر کشوری از جهان در زنان در هر سنی پس از بلوغ اتفاق می افتد، اما با افزایش نرخ در سنین بالاتر.
چه کسانی در معرض خطر هستند؟
جنسیت زن، قویترین عامل خطر سرطان سینه است. تقریباً ۹۹ درصد از سرطان های سینه در زنان و ۰.۵ تا ۱ درصد سرطان های سینه در مردان رخ می دهد. درمان سرطان سینه در مردان از همان اصول مدیریتی برای زنان پیروی میکند.
برخی از عوامل، خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش میدهند از جمله افزایش سن، چاقی، مصرف الکل، سابقه خانوادگی سرطان سینه، سابقه قرار گرفتن در معرض اشعه، سابقه باروری (مانند سن شروع قاعدگی و سن در اولین بارداری)، مصرف دخانیات و هورمون درمانی پس از یائسگی.
تقریباً نیمی از سرطان های سینه در زنانی ایجاد می شود که هیچ عامل خطر قابل شناسایی دیگری به جز جنسیت (زن) و سن (بیش از ۴۰ سال) ندارند.
سابقه خانوادگی سرطان سینه خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش میدهد، اما در اکثر زنانی که سرطان سینه تشخیص داده میشود، سابقه خانوادگی شناخته شدهایاز این بیماری ندارند. فقدان سابقه خانوادگی شناخته شده لزوماً به این معنی نیست که یک زن در معرض خطر کمتری قرار دارد.
علائم و نشانه ها:
در اکثر مردم وقتی سرطان در مراحل اولیه است، هیچ علامتی را تجربه نمیکنند، بنابراین تشخیص زودهنگام اهمیت دارد.
سرطان سینه میتواند ترکیبی از علائم را داشته باشد، به خصوص زمانی که پیشرفتهتر باشد.
علائم سرطان سینه میتواند شامل موارد زیر باشد:
- توده یا ضخیم شدن سینه، اغلب بدون درد
- تغییر در اندازه، شکل یا ظاهر سینه
- گودی، قرمزی، فرورفتگی یا سایر تغییرات در پوست
- تغییر در ظاهر نوک پستان یا پوست اطراف نوک پستان
- ترشح مایع غیر طبیعی یا خونی از نوک پستان
روشهای تشخیص سرطان پستان:
- آزمایش معاینه پستان توسط خود فرد
- معاینه پستان توسط ماما یا پزشک
- ماموگرافی
- سونوگرافی پستان
- MRI
نکات مهم:
- افراد مبتلا به توده غیرطبیعی سینه باید به دنبال مراقبتهای پزشکی باشند، حتی اگر این توده درد نداشته باشد.
- اکثر تودههای سینه سرطانی نیستند. توده های سرطانی پستان زمانی که کوچک هستند و به غدد لنفاوی مجاور سرایت نکرده اند، با موفقیت درمان می شوند.
- سرطان سینه ممکن است به نواحی دیگر بدن سرایت کند و علائم دیگری را ایجاد کند.
- اغلب، شایع ترین محل انتشار و اولین محل قابل تشخیص، در غدد لنفاوی زیر بازو است، اگرچه ممکن است غدد لنفاوی حامل سرطان وجود داشته باشد که قابل احساس نباشد.
- با گذشت زمان، سلولهای سرطانی ممکن است به سایر اندامها از جمله ریه ها، کبد، مغز و استخوانها گسترش یابند. هنگامی که آنها به این مکانها میرسند، علائم جدید مرتبط با سرطان مانند درد استخوان یا سردرد ممکن است ظاهر شوند.
درمان:
درمان سرطان سینه بستگی به نوع فرعی سرطان و میزان گسترش آن در خارج از پستان به غدد لنفاوی (مرحله دوم یا سوم) یا سایر نقاط بدن (مرحله چهارم) دارد.
پزشکان برای به حداقل رساندن احتمال بازگشت سرطان (عود) درمانها را ترکیب میکنند. این موارد عبارتند از:
- جراحی برای برداشتن تومور سینه
- پرتودرمانی برای کاهش خطر عود در پستان و بافتهای اطراف
- داروهایی برای از بین بردن سلولهای سرطانی و جلوگیری از انتشار، از جمله درمانهای هورمونی، شیمی درمانی یا درمانهای بیولوژیکی هدفمند.
نظر دهید