• 1401/06/28 - 08:41
  • تعداد بازدید خبر : 119
  • زمان مطالعه: 3 دقیقه

با رعایت نکات ساده بهداشتی، بیماری وبا به آسانی قابل پیشگیری است

وبا یک بیماری عفونی است که فقط در انسان ایجاد بیماری می کند. عامل بیماری وبا یک باکتری به نام ویبریوکلرا است که به شدت مسری است و به دنبال خوردن آب و مواد غذایی آلوده منتقل می گردد.وبا (التور)قابل پیشگیری است. با رعایت نکات ساده بهداشتی، بیماری وبا به آسانی قابل پیشگیری است .

 

 

وبا (التور)قابل پیشگیری است.

با رعایت نکات ساده بهداشتی، بیماری وبا به آسانی قابل پیشگیری است .

تعریف وبا: (التور)           

وبا یک بیماری عفونی است که فقط در انسان ایجاد بیماری می­ کند. عامل بیماری وبا یک باکتری به نام ویبریوکلرا است که به شدت مسری است و به دنبال خوردن آب و مواد غذایی آلوده منتقل می­گردد.

علائم بالینی:

* اسهال آبکی حجیم بدون تب یا زور پیچ شکم

*استفراغ که می­تواند شدید باشد و کرامپ­های (گرفتگی) دردناک در پاها

 * مدفوع با رنگ سفید (آب برنجی)که معمولا بی بو است یا بوی خفیف ماهی می­ دهد.

*کاهش شدید و سریع آب بدن.

 راههای انتقال بیماری وبا :

انتقال وبا از راه مدفوعی دهانی است. وبا منحصرا از طریق آب یا غذای آلوده و از راه­های زیر منتقل می­ شود.

  • استفاده از آبهای سطحی (چشمه، رودخانه ...) و آب چاه­های کم عمق

  • حمام کردن در آب آلوده

  • غذاهای دریایی نپخته و خام به ویژه صدف

  • استفاده از یخ به صورت غیر بهداشتی

  • استفاده از غذاهایی که کمی بعد از پخته شدن، آلوده شده­ یا برای چند ساعت در دمای اتاق مانده­اند.

  • شستشوی میوه­ها و سبزیجات با آب آلوده

  • در صورت عدم رعایت بهداشت فردی توسط شخصی که از بیمار مبتلا به وبا مراقبت می­کند.

  • انتقال توسط وسایل و سطوح آلوده وجود دارد

    .

شرایط محیطی مناسب برای شیوع وبا:

مناطقی که دارای آب سالم نیستند و بهداشت محیط  مناسبی ندارند در معرض خطر شیوع وبا هستند؛ از جمله نقاط شهری که آب آن به مقدار کافی کلرزنی نمی­ شود، مناطق روستایی که به لوله کشی و چاه های حفاظت شده دسترسی ندارند و مناطقی که توالت و دفع فاضلاب بهداشتی ندارند.

راه­های پیشگیری از بیماری­های اسهالی: (ازجمله وبا)

سالم سازی سبزیجات و میوه ها در چهار مرحله به روش زیر:

مرحله اول (شستشو ) :

سبزی را پاک کرده و درآب سالم  شستشو دهید به نحوی که گل و لای آن جداشود.

مرحله دوم ( انگل زدایی) :

سبزی را در یک ظرف 5 لیتری آب حاوی مایع ظرف شویی (3 تا 5 قطره به ازای هر لیتر آب) قرار داده و بعد از 5 دقیقه به آرامی آن را از ظرف خارج کنید و با آب شستشو دهید.

مرحله سوم ( گند زدایی):

یک گرم (نصف قاشق چایخوری) پودر پرکلرین یا یک قاشق مربا خوری آب ژاول10 درصد یا دو قاشق آب ژاول 5 درصد را در 5 لیتر آب حل کنید و سبزی ها را به مدت 5 دقیقه در داخل محلول قرار دهید.

 مرحله چهارم ( شستشوی مجدد):

1_سبزیجات گند زدایی شده را دوباره با آب سالم بشویید تا باقی­مانده کلر یا ماده گندزدا از آن جدا شود.

2- استفاده از آب آشامیدنی سالم

3- جوشاندن و یا کلر زنی آب در مناطقی که دسترسی به آب تصفیه شده و لوله کشی وجود ندارد و از آب چاه­ها ، تانکرها و چشمه­ ها استفاده می شود.

4- ظرف­ها، وسایل آشپزی، میوه و سبزیجات را با مایع ظرفشویی و آب سالم بشویید.

5- شستن دست­ها با آب و صابون قبل از تهیه و توزیع غذا و خوردن غذا، شیردادن به کودک، مراقبت از بیمار، بعد از اجابت مزاج و دست زدن به مواد غذایی خام مثل سبزیجات، گوشت، مرغ و ماهی

6- مواد غذایی را کاملا بپزید. تمام قسمت های غذا باید حداقل تا دمای 70 درجه سانتی گراد حرارت ببیند.

7-مواد غذایی پخته را در یخچال یا دمای کمتر از 10درجه سانتی­گراد نگهداری کرده و برای مصرف دوباره کاملا داغ کنید.

8- از تماس مواد غذایی خام و پخته جلوگیری کنید. غذای سالم پخته حتی اگر تماس اندکی با غذای خام داشته باشد ممکن است آلوده شود.

9-  تمام سطح آشپزخانه را تمیز نگهدارید. حتی پارچه­ هایی که برای شستن یا خشک کردن سطوح آماده ­سازی مواد غذایی استفاده می­ شوند باید هر روز تعویض یا جوشانده شوند.

10-از توالت بهداشتی استفاده کنید.توالت را تمیز نگهدارید.

در صورت ابتلا به اسهال در خود و یا اطرافیان به نزدیک­ترین مرکز خدمات جامع سلامت، پایگاه سلامت و در روستاها به خانه بهداشت مراجعه کرده و از خدمات و نمونه­ گیری رایگان استفاده کنید.

منابع:

*کتاب.راهنمای فنی کشف و کنترل همه گیری وبا

سازمان جهانی بهداشت (مرکز مدیریت بیماری های واگیر)

*دستورالعمل اجرایی بازرسی بهداشتی ک (18039209)

وزارت بهداشت درمان آموزش پزشکی (معاونت بهداشت)

مرکز سلامت محیط کار

 

  • گروه خبری : اخبار شبکه بهداشت و درمان انزلی
  • کد خبر : 93317
کلمات کلیدی

تعداد نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

آخرین بروز رسانی : 1401/06/28 08:41