بیماری ویروس کرونا ( COVID-19) و مکمل ویتامین D
• با توجه به شیوع بالای کمبود ویتامین "D" در جامعه، قبل از ارائه مگادوز یا دوز پیشگیری (ماهی یک عدد مکمل 50000 واحدی)، اجرای دستورالعمل های موجود مکمل یاری ویتامین D ضروری است و اندازهگیری سطح سرمی ویتامین "D" فقط در مواردی که پزشک تشخیص داده است باید انجام شود.
= ویتامین D به عنوان ویتامین محلول در چربی دارای نقش های متعددی در بدن می باشد از جمله شرکت در متابولیسم کلسیم و فسفر در سلامت استخوان و تقویت سیستم ایمنی بدن در مقابل بیماری ها از جمله بیماری های تنفسی.
= کمبود ویتامین D در بروز بیماریهای غیرواگیر، از جمله سرطان، بیماریهای قلبی-عروقی، دیابت و بیماری های خودایمنی دیده شده است.
= از جمله راهکارهای پیشگیری و کنترل کمبود ریز مغذی ها درسیستم بهداشتی درمانی کشور: مکمل یاری ، غنی سازی مواد غذایی وآموزش و اصلاح الگوی غذایی جامعه است.
= ویتامین D را می توان از سه منبع دریافت کرد: تولید در داخل بدن از طریق قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید، مصرف مواد غذایی و نوشیدنی های حاوی ویتامین Dو مصرف مکمل.
= مقادیر مورد نیاز به ویتامین D برای هریک از گروه های سنی و فیزیولوژیک مطابق جدول شماره 1 می باشد.
جدول1: مقادیر مورد نیاز روزانه ویتامین Dبرحسب گروه سنی و فیزیولوژیک (منبع: Kraus 2017)
گروه سنی |
واحد بین المللی در روز( Iu/d) |
نوزادان 0تا 6 ماه |
400 |
نوزادان از 6 ماه تا 1 سال |
400 |
کودکان 1 تا 3 سال |
600 |
کودکان 4 تا 8 سال |
600 |
کودکان از 8 تا 18سال |
600 |
افراد 19 تا سن 70 سالگی |
600 |
افراد 71ساله و بیشتر( زنان) |
600 |
افراد 71ساله و بیشتر( مردان) |
800 |
جدول2: طبقه بندی کفایت 25 دی هیدروکسی ویتامین D3 سرم (منبع: انجمن غدد درون ریز امریکا 2011)
طبقه بندی |
25 دی هیدروکسی ویتامین D3(نانو گرم بر میلی لیتر ) |
کمبود(deficient) |
< 20 |
ناکافی(insufficient) |
21–29 |
کافیsufficient)) |
> 30 |
مسمومیت(Toxic) |
> 100 |
با توجه به اینکه کمبود ویتامین D مطابق جدول شماره 2 در حال حاضر از مشکلات شایع در کشور به شمار می رود. به طوری که شیوع کمبود ویتامین Dاز حدود 24 درصد در کودکان 23-15 ماهه تا 86 درصد در مادران باردار متغیر است و این کمبود در شهرها بیشتر از مناطق روستایی در همه گروه های سنی دیده می شود بنابراین برنامه مکمل یاری مطابق جدول شماره 3 در حال اجرا در کشور می باشد:
جدول3: برنامه کشوری مکمل یاری ویتامین D
نام مکمل |
شکل دارو |
گروه سنی |
مقدار و روش دادن مکمل |
مولتی ویتامین یا ویتامین آ+د |
قطره |
شروع از روز 3 تا 5 تولد تا پایان 24 ماهگی |
روزانه یک سی سی قطره آ + د یا مولتی ویتامین معادل 25 قطره در روز |
ویتامین D |
پرل |
نوجوانان سن مدرسه (18-12 سال) |
در طی 9 ماه از سال تحصیلی هرماه یک عدد قرص ژله ای 50 هزار واحدی |
پرل |
جوانان |
ماهانه یک عدد قرص ژله ای 50 هزار واحدی |
|
پرل |
میانسالان |
ماهانه یک عدد قرص ژله ای 50 هزار واحدی |
|
پرل |
سالمندان |
ماهانه یک عدد قرص ژله ای 50 هزار واحدی |
|
پرل |
مادران باردار |
از شروع بارداری تا هنگام زایمان روزانه یک عدد قرص ژله ای 1000 واحدی |
|
پرل |
مادران شیرده |
در 6 ماهه اول شیردهی روزانه یک عدد قرص ژله ای 1000 واحدی |
|
کلسیم/ کلسیم D |
قرص |
سالمندان |
روزانه یک عدد قرص حاوی 200 یا 400 یا 500 میلی گرم کلسیم و 400 واحد بین المللی ویتامین D |
در مورد کودکان (2 تا 8 سال):در حال حاضر برنامه کشوری برای مکمل یاری آنها درنظر گرفته نشده است. با توجه به توصیه های کمیته کشوری پیشگیری و کنترل کمبود ویتامینD، به مادران آموزش داده شود که هر 2 ماه یکبار یک عدد مکمل 50 هزار واحدی ویتامین D تهیه و به کودک خود بدهند.
= مکمل های تجویز شده از طریق سیستم بهداشتی درمانی تامین کننده بخشی از نیازها می باشد و مابقی باید از طریق منابع غذایی حاوی کلسیم (شیر و لبنیات، انواع کلم، حبوبات و ...) و ویتامین D (ماهی های چرب، لبنیات، زرده تخم مرغ و ...) تامین شود.
= لازم به ذکر است بالاترین سطح دریافت قابل تحمل (Upper Limit) ویتامین Dبرحسب گروه سنی و فیزیولوژیک برای بزرگسالان روزانه 4000 واحد بین المللی و برای کلسیم نیز معادل 2500 میلی گرم در روز تعیین شده است. مصرف مقادیر بیشتر از 000/10 واحد بین المللی در روز در طولانی مدت می تواند موجب مسمومیت شود.
= مصرف همزمان مکمل 50 هزار واحدی ویتامین D با قرص کلسیم D بدون اشکال بوده و در محدوده ایمن از نظر دریافت ویتامین D قرار دارد. مکمل کلسیم همراه یا بعد از غذا میل شود.
= برای پیشگیری از کمبود ویتامین "D" در زنان باردار، لازم است مطابق با دستورعمل مکمل یاری روزانه مادران باردار (1000 واحد روزانه)اقدام شود.
= با توجه به این که نوع تزریقی ویتامین "D"، زیست دسترسی خوبی ندارد لذا در سطح پیشگیری از کمبود این ویتامین، شکل تزریقی آن توصیه نمیشود.
علائم مسمومیت با ویتامین D:
در مسمومیت حاد با ویتامین D ، افزایش کلسیم خون (هایپرکلسمی[1]) ایجاد می شود. مصرف با دوز بالا و طولانی مدت ویتامین D ممکن است باعث ایجاد سختی عروق (کلسیفیکاسیون جدار عروق) شود.
توجه: لازم است بیماران کبدی وکلیوی زیر نظرپزشک معالج مکمل های مورد نیاز به ویژه مکمل ویتامین D را مصرف کنند.
در صورت اقدام به مصرف نادرست و بیش از حد مجاز این ویتامین به صورت سهوی یا عمدی، بروز عوارضی مانند یبوست، ضعف، خستگی، خواب آلودگی، سردرد، کاهش اشتها، پرنوشی، خشکی دهان، طعم آهن در دهان، تهوع و از دست دادن اشتها، تکرر ادرار و کاهش وزن استفراغ نیز گزارش شده است .
مصرف مکمل ویتامین D در ارتباط با بیماری با ویروس کرونا (COVID -19):
در حال حاضر سازمان جهانی بهداشت هیچ گونه توصیه جدیدی مبنی بر مصرف مکمل ویتامین D به منظور پیشگیری از بیماری های تنفسی و ویروس کرونا (COVID -19)ارائه نکرده است . لذا برنامه مکمل یاری ویتامین D مطابق با دستورالعمل های موجود برای گروههای سنی مختلف باید اجرا شود و مواردی که با تشخیص پزشک دچار کمبود ویتامین D می باشند توسط پزشک معالج و با استفاده از پروتکل های درمانی انجام می شود.
راهکار درمانی کمبود ویتامین D :
برای بیماران با میزان سرمی ویتامینD کمتر از 10 نانوگرم در میلی لیتر(کمبود شدید ویتامینD )، روشهای معمول درمان با تجویز پزشک به شرح زیر می باشد:
- دوز 50،000 واحد بین المللی ویتامین D به صورت خوراکی یکبار در هفته برای بزرگسالان به مدت 8 هفته و سپس مطابق برنامه کشوری، ماهانه یک عدد پرل 50000 واحدی ادامه یابد
- دوز 50،000 واحد بین المللی ویتامین D به صورت خوراکی یکبار در هفته برای نوجوانان سنین 12 تا 18 به مدت 6 هفته و سپس مطابق برنامه کشوری، ماهانه یک عدد پرل 50000 واحدی ادامه یابد
هدف رساندن سطح ویتامین D (25 دی هیدروکسی ویتامین D3سرم) به بالاتر از 30 نانوگرم در میلی لیتر می باشد.
منابع:
1. World Health Organization (WHO), Coronavirus disease (COVID-19) advice for the public. Available on: https://www. WHO. Int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public. Feb 2020
2. World Health Organization (WHO), Coronavirus disease (COVID-2019) situation reports. Available on: https://www. WHO. Int/docs/default-source/coronaviruse/situation-reports/20200221-sitrep-32-covid-19. Feb 2020
3. Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), Coronavirus disease (COVID-19) outbreak. Available on: http://www. FAO. Org/2019-ncov/en/. Feb 2020
4. Holick MF et al. Evaluation, treatment, and preventon of vitamin D deficiency: an Endocrine Society clinical practice guideline. J Clin Endocrinol Metab 2011; 96:1911-30. Copyright ©2019 American Associa7on of Clinical Endocrinologists
4. Kathleen Mahan, Raymond, Janice. Kraus’s food & the nutrition care process. 14th Ed. Missouri: Elsevier. 2017
5. Ross AC, Calallero B, Cousins RJ, Tucker KL, Ziegler TR, editors. Modern Nutrition in Health and Disease. 11th ed. Baltimore, MD: Lippincott Williams & Wilkins. 2014
6. دستورعمل کشوری مکمل یاری با مگادوز ویتامین "د" مورخ 1396/6/22 به شماره نامه 10195/د311. دفتر بهبود تغذیه جامعه. معاونت بهداشت. وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی.
نظر دهید