• 1403/11/15 - 09:18
  • تعداد بازدید خبر : 13
  • زمان مطالعه: 2 دقیقه

مصرف لبنیات احتمال ابتلا به آندومتریوز را کاهش می دهد

نتایج یک مطالعه جدید نشان می دهد مصرف لبنیات می تواند باعث کاهش خطر ابتلا به اندومتریوز شود.

اندومتریوز به رشد و نفوذ بافت اندومتر( غدد و مزانشیم) در جایی خارج از اندومتر گفته می شود که باعث خونریزی مکرر و ایجاد درد می شود و ممکن است اندام های مختلف نظیر کلیه، مثانه،حالب،ریه و پلورا را درگیر کند و بر کیفیت زندگی فرد اثر بگذارد. اندومتریوز یک بیماری مخرب برای زنان در سنین باروری می باشد. آمار نشان می دهد 5 الی 15 درصد زنان در سنین باروری مبتلا به اندومتریوز و 30 الی 50 درصد آنان نابارور هستند. اگرچه به  نظر می رسد بروز اندومتریوز با عوامل خطری همچون ایمنی، غدد درون ریز، ژنتیک و بیماری های آناتومیک در ارتباط است اما علت دقیق این بیماری هنوز مشخص نیست.

رژیم غذایی برای بسیاری از بیماری های مزمن یک عامل خطر بسیار قابل کنترل است اما اثر کمکی آن بر روی اندومتریوز به صورت گسترده بررسی نشده است. یک مقاله مروری می گوید به نظر می رسد زنان مبتلا به اندومتریوز دریافت سبزیجات و اسیدهای چرب امگا3 کمتر و دریافت گوشت قرمز، قهوه و اسیدهای چرب ترانس بالاتری دارند. محصولات لبنی به عنوان بخش مهمی از رژیم غذایی، غنی  از انواع آمینو اسید و سرشار از کلسیم بوده و بنابراین یک غذای مغذی ایده آل محسوب می شوند. برخی مطالعات نشان داده اند دریافت محصولات لبنی و کلسیم غذایی ارتباط معکوسی با استرس اکسیداتیو و التهاب دارند. همچنین دریافت لبنیات زیاد ممکن است بتواند التهاب عروق را کاهش دهد. فرض بر این است که قاعدگی رتروگراد یک علت بالقوه برای اندومتریوز بوده و سطوح بالای منیزیوم موجود در لبنیات باعث می شود عضله صاف شل شده و این قاعدگی کاهش یابد. بنابراین برخی محققین این فرضیه را مطرح کرده اند که دریافت محصولات لبنی ممکن است باعث کاهش خطر اندومتریوز شود اگرچه بر اساس مطالعات محدود اخیر این فرضیه اثبات نشده است.

یک مطالعه متاآنالیز وابسته به دوز مصرفی با بررسی 7 مطالعه معتبر نشان داده است در کل، دریافت لبنیات ارتباط معکوس با خطر ابتلا به اندومتریوز دارد و خطر ابتلا در صورت مصرف 21 سروینگ لبنیات در هفته کاهش می یابد. به طور مشابه، افرادی که بیش از  18 سروینگ لبنیات پرچرب در هفته مصرف کرده اند، با کاهش خطر ابتلا به اندومتریوز مواجه بوده اند. پس از آنالیز بر اساس محصولات لبنی خاص، مشخص شده است افرادی که مصرف پنیر بالایی داشته اند خطر ابتلا در آنان کاهش یافته است. مصرف شیر کامل، شیر کم چرب، شیر بدون چربی، بستنی و ماست اثری بر روی خطر ابتلا نداشته اما زنانی که کره بیشتری مصرف کرده اند نسبت به زنانی که کره کمتری مصرف کرده اند با خطر بالاتری از ابتلا مواجه بوده اند.

تهیه کننده: زهرا ربانی-کارشناس ارشد علوم بهداشتی در تغذیه(کارشناس مسئول واحد بهبود تغذیه شهرستان بویین میاندشت)

متن این مقاله را اینجا بخولنید

  • گروه خبری : اخبار شبکه بهداشت و درمان انزلی
  • کد خبر : 135018
کلمات کلیدی

تعداد نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

آخرین بروز رسانی : 1403/11/15 09:18